Eenakters

‘Het gezelschap Braamtheater speelt eenakters en komt met 2 of 3 acteurs. Er zijn verschillende combinaties van de eenakters mogelijk. Deze klassieke toneelteksten tonen de tijdloosheid van het gevoelsleven van de mens, ze zijn voor iedereen herkenbaar.

Het zijn toegankelijke en tragikomische stukjes waarin de mens ongeacht de omstandigheden en het tijdsgewricht wordt gekenmerkt door herkenbare gedachten en gevoelens.’

Aanbevolen combinaties

Heijermans Avond: Kwelling en De Meid, 3 acteurs.

Franse Avond: Bang voor klappen en De Fetisjist, 2 acteurs.

Jaloerse Avond: De Sterkste, Kwelling en Bang voor klappen, 2 acteurs.

Bang voor klappen (1894) van George Courteline

Een oergeestige eenakter over een ziekelijk jaloerse echtgenoot. Absurde, geestige situaties. Alsof het gisteren geschreven is gaat het over een man die zijn vrouw overspel verwijt. Als de vrouw het adres van haar vermeende minnaar geeft, durft de man geen actie te ondernemen.

De Meid (1905) van Herman Heijermans

In deze bewerking van De Meid worden de machtsverhoudingen tussen een juffrouw en haar huishoudster op komische wijze overhoop gegooid. Een jonge juffrouw gaat vreemd met haar pianoleraar. Ze heeft spijt en schrijft een hartstochtelijke brief aan haar man, maar besluit uiteindelijk om het incident toch te verzwijgen en verstuurt de brief niet. Tot haar grote ongeluk wordt de brief onderschept door haar gefrustreerde huishoudster Annemie. Laatstgenoemde ziet haar kans schoon en grijpt het chantagemiddel met beide handen aan. Hier vloeit een spannende en hilarische machtsstrijd vol leugens uit voort.

Kwelling (1906) van Herman Heijermans

Een door plotselinge blindheid geteisterde man en zijn vrouw proberen vorm te geven aan hun nieuwe leven. Hun liefde is groot, de zorgzaamheid van de vrouw is haast verstikkend voor beide partijen. Maar er moet haar iets van het hart, iets dat zich een weg vreet door haar ziel. De vrouw wil haar gedeprimeerde man niet nog verder kwellen door hem het vuur aan de schenen te leggen, maar ze kan niet anders. De kwelling is te groot.

De Fetisjist (1978) van Michel Tournier

In de Fetisjist wordt u meegevoerd naar het Franse Alencon, waar meneer Martin u deelgenoot maakt van zijn noodlot. Een noodlot dat zwaar op zijn schouders drukt.

De Sterkste (1889) van August Strindberg

Hierin staat een krachtmeting tussen twee vrouwen centraal; de één oreert onophoudelijk, de ander zwijgt. Een venijnige machtsstrijd zonder werkelijke winnaar.

Bewerking en regie Hanneke Braam en Bien Muller Spelers Martin Willem van Duijn, Randy Fokke, Leonoor Koster e.a.  Productie Braamtheater

    

Bekijk ook onze andere voorstellingen…