Shostakovitsj*

van componist tot volksvijand

De keuze tussen leven en sterven; over persoonlijke en artistieke integriteit 1936. Ergens in een appartementengebouw in Leningrad staat een man te wachten bij een lift tot ze hem komen ophalen. De zuiveringen van Stalin woeden in alle hevigheid. Mensen worden uit hun huizen gehaald en vermoord of naar de Goelag afgevoerd.

Binnen enkele weken is de alom bewonderde en gevierde componist Dimitri Shostakovitsj tot volksvijand verklaard.
Zijn opera Lady Macbeth van Mtensk beviel Stalin allerminst. De man wacht. Maar ze komen niet. Het is zijn tijd nog niet. Het is het begin van een bestaan in een systeem waar angst het leven bepaalt. Waarin je tenslotte je principes en werk verloochent en je vrienden zich van je afkeren.

Shostakovitsj gaat over de keuze tussen leven en sterven, over persoonlijke en artistieke integriteit. Over hoe lastig het is om laf te zijn. Met de door de wol geverfde theatermaker Dic van Duin en de jonge acteur en muzikant Jacob de Groot. Twee mannen en een piano of een vleugel.

Jacob speelt tijdens de voorstelling een aantal fragmenten uit de preludes, de voorstelling eindigt met een kort recital van vier volledige preludes, duur ongeveer 10 minuten.

Script & Spel Dic van Duin Spel en Piano Jacob de Groot Adviezen  Matin van Veldhuizen Muziek Shostakovitsj

Duur van het optreden bedraagt 1 uur en 10 minuten.

* 11 oktober te zien in het Apollofirst Theater te Amsterdam
Reserveren klik hier

Kester Freriks NRC Handelsblad

“Van Duin is het sterkst als hij de tragiek van Shostakovitsj met lichte paniek uitdrukt. Vooral de zelfhaat is aangrijpend, als de componist zichzelf vergelijkt met „een worm” om Stalin te behagen.”

Bekijk ook onze andere voorstellingen…