Bedrog *

Bedrog (Betrayal, 1978) wordt gezien als een van Harold Pinters beste stukken. Het heeft niet het absurdisme of de politieke lading van Pinters overige werk maar het ontleedt met precisie liefde en ontrouw in een grootstedelijk intellectueel milieu. Het is ook Pinters meest autobiografische stuk, gebaseerd op zijn eigen geheime buitenechtelijke verhouding met een bekende BBC-journaliste.

Emma en Jeroen hebben een verhouding, zeven jaar lang. Jeroen is de beste vriend van Emma’s man Robert. Het stuk begint als de verhouding tussen Emma en Jeroen al voorbij is. Het stuk eindigt op het moment dat die verhouding begint. In dit verloop wordt meedogenloos getoond hoe de liefde zelf geworteld is in het bedrog van onze andere geliefden en in zelfbedrog. Tegelijkertijd maakt het – tegen schuldgevoelens en desillusie in – de opwinding van liefde en verlangen voelbaar.

Het is die geraffineerde gelijktijdigheid van analyse en opwinding die Theatergroep Troost inspireert voor haar versie van Bedrog. De intimiteit van de huiskamer, met het publiek op de huid van de spelers, geeft een extra dimensie aan zowel de ontmaskering als de opwinding van het bedrog. Terwijl de personages voor elkaar van alles proberen te verbergen, geven ze zich aan de kijker genadeloos bloot.

Duur van de voorstelling is 75 minuten zonder pauze

Tekst Harold Pinter Vertaling Gerrit Kouwenaar Regie Jules Noyons Spel Marloes Bakema, Wouter de Graaf, Michel Hueber Fotografie Annemiek van der Kuil | PhotoA.nl

* Van 17 t/m 20 oktober speelt de voorstelling in Betty Asfalt in Amsterdam
Tickets

Bekijk ook de andere voorstellingen…