Gijsbreght van Aemstel

een jaarlijkse nieuwjaarspremière in ere hersteld

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk Gijsbreght van Aemstel. In 1772 brandde deze Schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele muren en interieurresten bleven bewaard. Tegenwoordig huist hier het Luxe Boutique Hotel The Dylan.

In 2020 speelt Theater Kwast in samenwerking met The Dylan wederom op deze historische grond de Gijsbreght van Aemstel als locatievoorstelling.

Tot de jaren zestig opende de Gijsbreght op nieuwjaarsdag traditioneel het jaar in de Amsterdamse stadsschouwburg. Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Na eeuwen zullen Vondels alexandrijnen weer aan de Keizersgracht schallen, sterft Gijsbreghts broer Arend in het harnas, klinken de gezongen reien aan het einde van ieder bedrijf, ontscheept het schip de Zeepaerd zijn gevaarlijke lading en keert het tableau-vivant van de moord op de nonnen terug als dramatisch hoogtepunt.

De bode (een verteller), vier acteurs en een muzikant leiden bezoekers door een verkorte vorm van het stuk en de resten van de Oude Schouwburg van Jan van Campen. Zo keert Gijsbreght terug naar de plek waar Joost van den Vondel het stuk bijna vier eeuwen geleden voor schreef.

Bewerking & Regie Imre Besanger Cast Bert Apeldoorn, Florus van Rooijen, Jorick Jochims,  Merel Hutten en Imre Besanger Muziek (harp, gitaar, percussie en nog veel meer) Luciën Greefkes Vormgeving Peter Felius & Hans Schuite.

Wilt u graag naar de Gijsbreght komen in januari 2020? Laat dan uw gegevens achter op DIT FORMULIER. Wij zorgen dan dat u als eerste bericht krijgt wanneer de kaartverkoop van start gaat in oktober 2019.

Het optreden duurt 90 minuten incl. de Nieuwjaarswensch van Thomasvaer en Pieternel. Waarvan 30 minuten staan en lopen. 

Je kan alvast de oerpremière van 1638 beluisteren via podcast.
1.open Spotify of Apple Podcasts 2. zoek op Gijsbreght van Aemstel
3. afspelen maar … toi, toi, toi

Door de ogen van Rembrandt

Rembrandt maakte meerdere schetsen zoals deze ‘Badeloch’. Voor de  voorstelling ontwierpen Peter Felius & Hans Schutte kostuumonderdelen, die een indruk geven van de originele kostuums.

Bekijk ook onze andere voorstellingen…