Gijsbreght van Aemstel

een jaarlijkse nieuwjaarspremière in ere hersteld

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk Gijsbreght van Aemstel. In 1772 brandde deze Schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele muren en interieurresten bleven bewaard. Tegenwoordig huist hier het Luxe Boutique Hotel The Dylan.

Van 3 t/m 7 januari 2019 speelt Theater Kwast in samenwerking met The Dylan op deze historische grond de Gijsbreght van Aemstel als locatievoorstelling.

Tot de jaren zestig opende de Gijsbreght op nieuwjaarsdag traditioneel het jaar in de Amsterdamse stadsschouwburg. Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Na eeuwen zullen Vondels alexandrijnen weer aan de Keizersgracht schallen, sterft Gijsbreghts broer Arend in het harnas, klinken de gezongen reien aan het einde van ieder bedrijf, ontscheept het schip de Zeepaerd zijn gevaarlijke lading en keert het tableau-vivant van de moord op de nonnen terug als dramatisch hoogtepunt.

Een verteller, drie acteurs en een muzikant leiden bezoekers door een verkorte vorm van het stuk en de resten van de Oude Schouwburg van Campen. Zo keert Gijsbreght terug naar de plek waar Joost van den Vondel het stuk bijna vier eeuwen geleden voor schreef.

Bewerking & Regie Imre Besanger Cast Bert Apeldoorn, Florus van Rooijen Jorick Jochims en Imre Besanger Muziek (harp, gitaar, percussie en nog veel meer) Luciën Greefkes Vormgeving Peter Felius & Hans Schulte Coördinatie Huiskamer Theater

donderdag 3 en vrijdag 4 januari aanvang 18:00 uur
zaterdag 5 en zondag 6 januari aanvang 16:00 uur

Kaarten € 32,50, inclusief een drankje na afloop.
Kaarten in combinatie met een “Gijsbreght inspired” 3-gangen diner in Bar Brasserie OCCO € 87,50 per persoon. Koop hier uw kaarten
Duur van het optreden bedraagt 70 minuten.

Door de ogen van Rembrandt

Rembrandt maakte meerdere schetsen zoals deze ‘Badeloch’. Voor de  voorstelling ontwierpen Peter Felius & Hans Schutte kostuumonderdelen, die een indruk geven van de originele kostuums.

 

Bekijk ook onze andere voorstellingen…