Gijsbreght van Aemstel

een jaarlijkse Nieuwjaars première in Amsterdam in ere hersteld

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk Gijsbreght van Aemstel. In 1772 brandde deze Schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele muren en interieurresten bleven bewaard. Tegenwoordig huist hier het Luxe Boutique Hotel The Dylan.

Helaas kan de voorstelling in 2021 vanwege Covid-19 geen doorgang vinden. Van harte hopen wij dat The Dylan in samenwerking met Theater Kwast in 2022 wederom op deze historische grond de Gijsbreght van Aemstel als locatie voorstelling kan spelen. Vanaf medio oktober 2021 kunt u kaarten reserveren. Belangstelling? Wij zetten u graag op de mailing list. theater@huiskamertheaterproducties.nl

Tot de jaren zestig opende de Gijsbreght op nieuwjaarsdag traditioneel het jaar in de Amsterdamse stadsschouwburg. Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Na eeuwen zullen Vondels alexandrijnen weer aan de Keizersgracht schallen, sterft Gijsbreghts broer Arend in het harnas, klinken de gezongen reien aan het einde van ieder bedrijf, ontscheept het schip de Zeepaerd zijn gevaarlijke lading en keert het tableau-vivant van de moord op de nonnen terug als dramatisch hoogtepunt.

De bode (een verteller), vier acteurs en een muzikant leiden bezoekers door een verkorte vorm van het stuk en de resten van de Oude Schouwburg van Jan van Campen. Zo keert Gijsbreght terug naar de plek waar Joost van den Vondel het stuk bijna vier eeuwen geleden voor schreef.

Sinds het begin van 18eeeuw werd een Gijsbreghtopvoering altijd gevolgd door het naspel De Bruiloft van Kloris en Roosje. Een soort van ludiek mini-operaatje dat bol stond van de gekke tradities. Zoals de Nieuwjaarswensch van Thomasvaer en Pieternel, eigenlijk een voorloper van de moderne oudejaarsconference.

In 2019 herstelde Theater Kwast ook deze traditie. En in 2020 tekenden de moderne meesters van het speelse ‘light verse’, Ivo de Wijs en Pieter Niewint, voor de Nieuwsjaarswensch waarin 2019 door de mangel zal worden gehaald.

Bewerking & Regie Imre Besanger Cast Bert Apeldoorn, Florus van Rooijen, Jorick Jochims,  Merel Hutten en Imre Besanger Muziek  Margo Fontijne, viola da gamba, percussie, fluit, koehoorn  en nog veel meer Vormgeving Peter Felius & Hans Schuite.

Door de ogen van Rembrandt

Rembrandt maakte meerdere schetsen zoals deze ‘Badeloch’. Voor de  voorstelling ontwierpen Peter Felius & Hans Schutte kostuumonderdelen, die een indruk geven van de originele kostuums.

Bekijk ook  andere voorstellingen…