Gijsbreght van Aemstel

een jaarlijkse Nieuwjaars première in Amsterdam in ere hersteld

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is groene-lijn-750x5.jpg

De voorstelling in januari 2021 kan helaas vanwege Covid-19 geen doorgang vinden in The Dylan.

Gijsbreght van Aemstel, de Lockdown-editie
Dit jaar biedt Theater Kwast een alternatieve versie van dé Gijsbreght. U kunt kosteloos vanaf zondag 3 januari 2021, 14:00 uur twee weken naar de hoorspel-editie luisteren. Klik hier voor de juiste pagina

Van harte hopen wij dat Theater Kwast in 2022 wederom op deze historische grond de Gijsbreght van Aemstel als locatie voorstelling kan spelen. Vanaf medio oktober 2021 kunt u kaarten reserveren. Belangstelling? Wij zetten u graag op de mailing list. theater@huiskamertheaterproducties.nl

Tot de jaren zestig opende de Gijsbreght op nieuwjaarsdag traditioneel het jaar in de Amsterdamse stadsschouwburg. Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Na eeuwen zullen Vondels alexandrijnen weer aan de Keizersgracht schallen, sterft Gijsbreghts broer Arend in het harnas, klinken de gezongen reien aan het einde van ieder bedrijf, ontscheept het schip de Zeepaerd zijn gevaarlijke lading en keert het tableau-vivant van de moord op de nonnen terug als dramatisch hoogtepunt.

De bode (een verteller), vier acteurs en een muzikant leiden bezoekers door een verkorte vorm van het stuk en de resten van de Oude Schouwburg van Jan van Campen. Zo keert Gijsbreght terug naar de plek waar Joost van den Vondel het stuk bijna vier eeuwen geleden voor schreef.

Sinds het begin van 18eeeuw werd een Gijsbreghtopvoering altijd gevolgd door het naspel De Bruiloft van Kloris en Roosje. Een soort van ludiek mini-operaatje dat bol stond van de gekke tradities. Zoals de Nieuwjaarswensch van Thomasvaer en Pieternel, eigenlijk een voorloper van de moderne oudejaarsconference.

In 2019 herstelde Theater Kwast ook deze traditie. En in 2020 tekenden de moderne meesters van het speelse ‘light verse’, Ivo de Wijs en Pieter Niewint, voor de Nieuwsjaarswensch waarin 2019 door de mangel zal worden gehaald.

Bewerking & Regie Imre Besanger Cast Bert Apeldoorn, Florus van Rooijen, Jorick Jochims,  Merel Hutten en Imre Besanger Muziek  Margo Fontijne, viola da gamba, percussie, fluit, koehoorn  en nog veel meer Vormgeving Peter Felius & Hans Schuite.

Door de ogen van Rembrandt

Rembrandt maakte meerdere schetsen zoals deze ‘Badeloch’. Voor de  voorstelling ontwierpen Peter Felius & Hans Schutte kostuumonderdelen, die een indruk geven van de originele kostuums.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is groene-lijn-750x5.jpg

Bekijk ook  andere voorstellingen…