HOEZO SPINOZA? *
Het is belangrijk het menselijke handelen niet te bespotten, niet te betreuren, niet te veroordelen, maar te begrijpen.
Spinoza wordt in Nederland omarmd als de ultieme ‘denker des vaderlands’, die in Amsterdam naamgever is van een straat, een standbeeld, een lyceum, een campus, een lezing en meer. Ooit sierde zijn portret het biljet van duizend gulden en de Spinoza-premie is de hoogst mogelijke wetenschappelijke prijs. Kortom Spinoza is onze hoogste waarde.

Maar wat weten we eigenlijk van hem? Wie was die man en wat is zijn gedachtegoed? Waarom is hij juist nu belangrijk? Hoezo Spinoza?
In zijn werk Ethica, eigenlijk een ondoordringbaar zelfhulpboek avant-la-lettre, beschrijft Spinoza met wetenschappelijke precisie hoe we het hoogste geluk kunnen bereiken. Maar hij laat ons ook achter met vragen. Wat bedoelt hij nou precies?
De antwoorden van Spinoza kunnen ons richting en troost bieden. Hij weet immers wat het betekent om in isolement te leven; in 1656 werd hij door de Portugees-Israëlitische Gemeente uit de joodse gemeenschap verstoten. Hij leefde, als tweede generatie immigrant, tussen twee culturen en overleefde twee pestepidemieën. Spinoza vond waardigheid en vrijheid in zichzelf. In zijn werk legt hij uit hoe we ons hoofd niet op hol moeten laten brengen door angst en woede, hoe we onszelf kunnen bevrijden van ons streven naar geld, roem en status. Hij vertelt ons hoe we gelukkig kunnen worden door dit juist niet meer na te streven, maar door tolerant, begripvol en tevreden te zijn met het hier en nu.
Harpert Michielsen is geen filosoof, maar als nieuwsgierige theatermaker duikt hij in het leven van Spinoza, in de geschiedenis van Amsterdam en probeert te achterhalen wat er nu nog zo belangrijk is aan Spinoza. Wat kunnen we nog met hem? Waarom is hij nog belangrijk? Hoezo moeten wij hem juist NU kennen?
Hoezo Spinoza? Stand-up History over de grootste vrijdenker van Nederland.

Tekst en spel Harpert Michielsen Eindregie Martijn de Rijk Fotografie Ben van Duin
De voordracht is geschikt om op verschillende locaties te spelen; in huiskamers, culturele centra, kleine theaters.
Ook buiten: tuinterrassen, tuinhuizen, landgoederen, etc.
De voordracht duurt ca. 1 uur en 15 minuten.
Lees het interview in de Theaterkrant
Reacties van Kunst in de Kamer Kringen
“Wat hebben wij genoten van de werkelijk prachtige en bijzondere voorstelling van Harpert in Amersfoort! Mooi voorstelling. In Twello, waarin we geprikkeld zijn om over oorzaak-gevolg-relaties, natuurwetten én een holistische benadering na te denken. En het was ook nog vermakelijk. Nijmegen: Harpert’s optreden was een groot succes, zeer gewaardeerd!”
Twente: Buiten enige discussie: een meer dan geweldige avond, iedereen enthousiast en meerdere mensen hebben gevraagd om informatie om dit ook in hun club (Rotary) te organiseren. Ik heb genoten en met mij alle bezoekers, geen enkel negatief punt gehoord. Alle credits aan Harpert! Een heel bijzondere voorstelling. Met passie en creatief over het voetlicht gebracht.
* 21 april OBA Amsterdam Forumzaal kaarten
18 juni De Roode Bioscoop Amsterdam (reserveren volgt)
13 oktober Pulchri Studio Den Haag (reserveren volgt)
Bekijk ook andere voorstellingen…