Hoogvlieger, 
door Harry Piekema

Met als leidraad het verhaal van Icarus en zijn geniale vader Daedalus duikt Harry Piekema in de rijkheid van de Griekse mythologie. Verrassend, luchtig, humorvol en actueel

‘Onder alle verhalen die wij vertellen in series, films en boeken, liggen weer andere verhalen verborgen. Aan de basis ligt een bronverhaal. Van een koning die niet alles kan krijgen wat hij wil, over een prins of prinses die echt wil leven, over een bescheiden man die rijk wordt en weer alles verliest, over een held die ongelukkig is, etc. Onder het beeld van de vallende Icarus,  ligt ook een verhaal. Van een jongeman die te hoog vliegt en valt. Maar waarom eigenlijk?’

‘Het verhaal van Icarus is niet het verhaal van Icarus. Dat viel me op toen ik me ermee ging bezig houden. Het is het verhaal van zijn vader Daedalus waar hij uit naar voren springt als het ware, waar hij uit komt vliegen. En dat verhaal heeft zijn oorsprong weer diep in de andere mythen. En gaandeweg kwam daar zo’n boeiend en mooi patroon uit vandaan dat ik dacht: dat moet ik vertellen.

Maar ik wilde meer vrijheid dan een uitgeschreven monoloog. En zo is Hoogvlieger ontstaan: een theatrale vertelling met een vaste structuur en opbouw, maar geen vaste tekst. Elke avond anders.
Een persoonlijke voorstelling met de spanning van nu. Want volgens mij is het Icarus thema heel actueel, en het Daedalus thema ook.

Icarus wil hoger vliegen dan hij kan, losgezongen van de werkelijkheid in het verlangen alles te kunnen. Daedalus is een alleskunner, architect en kunstenaar, maar raakt gevangen in zijn eigen bouwsel, een labyrint. Beide verhalen zie ik terug in mijn generatie en in de jeugd én ze zijn ook tijdloos. En dan die goden die zich ermee bemoeien, en de gewone mensen die er doorheen lopen en ook van alles doen. Heerlijk! ‘

Concept & Spel Harry Piekema, acteur in film en tv, vertelt graag tijdloze verhalen in een lichte stijl. Fotografie André Sjouerman.

Duur van het optreden bedraagt ca. 70 minuten

Theater in de Kamer Langbroek, maart 219

“We hebben gisteravond geluisterd naar een prachtig verhaal voorgedragen door Harry Piekema. Hij heeft ons ondergedompeld in de Griekse Mythologie, Als schoolkinderen hingen we aan de lippen van de meester.  We hebben onverdeeld genoten.” 

Meer weten over Harry Piekema? Klik hier

Bekijk ook  andere voorstellingen…