Le Petit Écrinet moi

een persoonlijk verhaal met Annie MG Schmidt op mijn schouder


Het nieuwe programma met liedjes van Annie MG Schmidt in Franse vertalingen zou op 1 april 2020 voor het eerst avondvullend gespeeld worden in Theater Bellevue in Amsterdam. Een programma waar ik bijna drie jaar mee bezig ben geweest om het te schrijven.

Juweeltjes uit een doosje die u gek genoeg waarschijnlijk allemaal kent en zo mee kunt zingen met titels als: Le Petit Écrin, Paris, Sans Toi, Fuir n’a aucun sens en ……Un beau jour de Pentecôte.

Wil van der Meer

Toen was daar ineens een virus dat roet in het eten gooide. Alle voorstellingen werden gecanceld en van de een op de andere dag zat ik thuis.  Nou ja, thuis was op dat moment Frankrijk op het landgoed van…..Annie MG met een gloednieuw programma in het hoofd, wat ik nog nooit gespeeld had. Ik was boos en kon werkelijk tot niets anders meer komen.

In de jaren tachtig, 12 jaar lang, werd iedere zaterdag, door een groep vrienden een toneelstuk aan Annie MG voorgelezen. Ook ik bevond me als jonge acteur onder de lezers. Overigens, niet iets wat in de lijn der verwachtingen lag. In mijn jeugd werd er bij de slagersfamilie van der Meer namelijk niet gelezen. En dat ik daar nu iedere zaterdag op de bank zat bij Annie MG was uitzonderlijk te noemen.

Maar zoals het gaat, na een week in Frankrijk begon het toch weer te borrelen. En toen waren er ineens nieuwe liedjes, geschreven in quarantaine. Over de angst en de onwerkelijkheid van deze tijd, de macro gebeurtenis gevangen in micro verhaaltjes, een beetje met Annie op de schouders.

Ik sta te popelen om ze te laten horen. En uiteraard afgewisseld met de liedjes van Annie in het Frans en de vaak hilarische verhalen over die bijzondere zaterdagmiddagen bij haar op de bank. Ik heb niet voor niets daar zoveel jaar naar toegeleefd. Zo is uiteindelijk de nieuwe voorstelling geworden met Annie MG……et moi.

Tekst & Spel Wil van der Meer en Annie MG Schmidt Piano & Composities Hilmar Leujes, Bart Wolvekamp, Harry Bannink, Cor Lemaire Vertaling Wil van er Meer, Muriel Mioulet, Frank de Kaey Foto’s Bob Bronshoff & Mitch Blaauw

Voorstelling duurt ongeveer 75 minuten zonder pauze en kan met minimale technische middelen gespeeld worden. Ook twee keer op een dag mocht dat nodig zijn voor de verspreiding van publiek.

Wilhelmina Huiskamerfestival en Betty Asfalt Complex

“Met respect en verve gebracht én een ode aan Annie MG. Wat zou ze het leuk gevonden hebben” .

Apollofirst Theater, september 2020

“Wat een prachtige voorstelling, de gebeurtenissen en de persoonlijke verhalen van Wil en Annie MG sluiten naadloos op elkaar aan”. Een Coronaproof optreden!


Bekijk ook andere voorstellingen…