Mei

een nieuwe lente en een nieuw geluid

Wie kent hem niet deze eerste zin van het beroemde gedicht van Herman Gorter. 
De acteur/theatermaker Kenneth Herdigein ontmoet zijn voorouders (dus ook) Herman Gorter en selecteerde fragmenten uit het gedicht voor een lichtvoetige voorstelling.
Kenneth Herdigein is gefascineerd door “MEI”  van Herman Gorter. Hij noemt dit gedicht een moderne vertelling. Een epos, maar ook een rap.

“Kenneth is  een taal ontdekker. Wat staat er precies ? Hoe wordt het gesproken en hoe trekt hij het publiek mee in deze taal. Het begon voor hem op de MAVO in Amsterdam -West. Het geluk van een goede leraar Nederlands.  Niks was hem te veel. Hij liet ons jongetjes uit diverse culturen kennis maken met Shakespeare. “ Ik kan nog wakker worden en de tekst uit de Midzomernachtsdroom citeren”.


Een paar jaar geleden kwam Gorter. Voor een presentatie in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, samen met een ensemble uit het Concertgebouw orkest, maakte Kenneth een programma rond  “Mei” van Gorter.

Het is een simpele opzet:  Een tafel, een stoel een acteur en daarom heen in een halve cirkel het publiek. Soms neemt hij ook een musicus mee. 

Zondag 23 september j.l. Heb ik een deel van de Mei van Gorter voorgelezen op een  openlucht festijn in Driehuizen. Staandend op een bank bij de brug. 80 mensen in een halve cirkel voor mij. Het was fijn om te doen en veel response te krijgen. Hanny Alkema (o.a. Toneelcriticus bij Dagblad Trouw) schreef mij een mail waaruit ik de volgende zin mag citeren:  

“ …. wat een voordracht! Ik kon me voorstellen dat je zenuwachtig was van tevoren: zo’n enorm stuk uit je hoofd, en bepaald niet de makkelijkste kost. 

Maar wat klonk dat lekker. Vroeger heb ik het vaker gelezen, ook vanwege mijn studie, maar nu kon ik me er gewoon helemaal in laten zuigen door jou, vol overgave, heerlijk. Dank …. Hanny Alkema.  

Kenneth Hedigein  Theatermaker/acteur heeft in vele toneelstukken en films gespeeld. Zoals: Timon van Athene (Toneelgroep Amsterdam), Romeo & Jeannette (Werkteater), Amandla Mandela (Nelson Mandela in A Long Walk To Freedom) Meer weten over theatermaker/acteur Kenneth Herdigein klik hier

Eindregie Hans Man in’t Veld (o.a. Werkteater) ondersteunt hem in dit project Fotografie Sjoerd Kaandorp

Bekijk ook onze andere voorstellingen…