Ramses in vogelvlucht

“Van alles wat er over mij wordt gezegd, kan ik gelijk het tegendeel beweren: eerlijk, oneerlijk, trouw, ontrouw maar nooit spijt! Ik heb geleefd. En ik hoop dat u dat ook doet!


Om een ode aan het onnavolgbare leven van Ramses Shaffy te kunnen geven is deze voorstelling naar het leven van Ramses ontwikkeld door Fredie Kuiper (zangeres en accordeoniste) en Jorick Jochims (acteur en zanger). Na een succesvol optreden op Oerol hebben zij in de voorbije jaren opgetreden in kleine zalen en huiskamers. Vanuit die gedachte is het programma destijds ook ontstaan. 
 
Voor Fredie speelt Ramses Shaffy een belangrijke rol in haar leven. Op haar eigen wijze: zo dronk ze menig glas met hem en heeft ze veel memorabele ontmoetingen met hem gehad.

Jorick is tijdens zijn opleiding (toneelschool Herman Teirlinck te Antwerpen) in aanraking gekomen met de muziek van Ramses Shaffy, hij was gelijk verkocht! Sindsdien heeft hij Ramses niet meer kunnen loslaten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Apollo-200x200.png

Deze twee invalshoeken bleken een perfecte combinatie te zijn voor het ontwikkelen van een persoonlijk muziektheaterprogramma. Daarin vertolkt Fredie de oude Ramses met de jonge ziel en Jorick de jonge Ramses met de oude ziel.
 
De oude Ramses kijkt terug op zijn leven, terwijl de jonge Ramses in sneltreinvaart voortdendert. Ergens in het midden ontmoeten ze elkaar en gaan ze zingend naar het einde van zijn leven.

De voorstelling duurt 70 minuten zonder pauze en bestaat zowel uit gesproken woord als liederen. Waarbij bekende en minder bekende nummers gezongen worden.

Martin Šimek (presentator, cartoonist en columnist) 
‘Sommige mensen zijn zulke bijzondere persoonlijkheden zoals Ramses Shaffy, dat je met angst en beven en grote schroom toekijkt als iemand dat gaat zingen.
Met die gedachte ben ik naar de voorstelling gegaan.  Hoe opgelucht was ik toen ik Jorick en Fredie hoorde zingen. Hoe zij helemaal niet op Ramses lijken en ook weer wel. Juist omdat ze niemand nadoen is het een ware ode aan Ramses zijn leven geworden.
Vertederend, ontroerend en boordevol humor.


Bekijk ook andere muziekvoorstellingen…