U bent mijn moeder

Universeel en tijdloos gegeven van een kind dat zorgt voor zijn ouder(s)

Solo voorstelling van Joop Admiraal (Werktheater 1980) over zijn dementerende moeder.

Een persoonlijk en eerlijk beeld van het leven van zijn 80-jarige demente moeder die hij iedere zondag in een tehuis bezoekt.

In eenvoudige taal en vol humor beschreef Joop Admiraal hoe het verleden het heden inhaalt.

Uitgangspunt was uiteraard het universele en tijdloze gegeven van een kind dat zorgt voor zijn ouder(s). Het was een hoogtepunt in de geschiedenis van het Nederlandse theater.

Het stuk vertelt over de zorg die de 56-jarige zoon Jan besteedt aan zijn oude, demente moeder die in het Rosa Spierhuis in Laren verblijft. De oude actrice is soms kranig, maar op andere momenten verward en angstig als gevolg van haar dementie. Het is een fascinerende ‘mono dialoog’ die de personages steeds opsplitst en die op indringende wijze door de acteur wordt vertolkt.

Spel Robert Jan Heyning Regie Peter van Bokhorst Techniek Bart de Kleijn Fotografie Boy Hazes Productie NH Toneel

Duur van het optreden bedraagt 70 minuten, geen pauze.

Reviews:

Huiskamertheater, Twente 
“De ‘mono dialoog’ door Robert Jan Heyning vertolkt gaf op indringende wijze de gesprekken weer  tussen een bij vlagen verwarde en angstige moeder en haar geruststellende zoon.
Het laat in 70 minuten zien hoe aangrijpend het is om een dierbaar familielid door dementie te zien wegkwijnen. Buitengewoon gevoelig ingehouden acteerwerk van Robert Jan Heyning ! “(april 2019)

DeMess, Naarden
Een briljante Robert Jan Heyning in zijn versie van  U bent mijn moeder, waarmee Joop Admiraal ooit furore maakte. Ademloos volgde deMess de subtiele confrontatie van een zoon met zijn (dementerende) moeder. Wat een timing. Wat een mimiek”. (3 juni 2018)

Emilie Nevejan (Kunst in de Kamer Breda)
“Het was een fantastische mooie, ontroerende en beklijvende avond. Er is nog lang nagekaart over alles wat jouw spel, Robert Jan, heeft losgemaakt en opgeroepen. Namens alle KIK-ers dank.” (16 november 2017)

Ted Groot (Wijkboerderij Alkmaar)
“Fantastisch!! Alleen maar lovende woorden voor Robert Jan. Hij moest 3x terugkomen voor applaus.” (25 november 2017)

Bekijk ook onze andere voorstellingen…