Shostakovitsj

van componist tot volksvijand


Twee mannen en een vleugel.
De door de wol geverfde theatermaker Dic van Duin en de jonge acteur en muzikant Jacob de Groot in een voorstelling over de componist Sjostakovitsj.

Ergens in een appartementengebouw in Leningrad staat een man te wachten bij een lift tot ze hem komen ophalen. Maar ze komen niet. Het is zijn tijd nog niet. 1936 De zuiveringen van Stalin woeden in alle hevigheid. Mensen worden uit hun huizen gehaald en vermoord of naar de Goelag afgevoerd.

Binnen enkele weken is de alom bewonderde en gevierde componist
Dimitri Sjostakovitsj tot volksvijand verklaard. Zijn opera Lady Macbeth van Mtensk beviel Stalin allerminst. Dat wordt het begin van een bestaan in een Systeem waar angst het leven bepaalt. Waarin je tenslotte je principes en werk verloochent en je vrienden zich van je afkeren. Je kunt je niet blijven verschuilen achter ironie.

Shostakovitsj een voorstelling over de keuze tussen leven en sterven, over persoonlijke en artistieke integriteit. Over hoe lastig het is om laf te zijn.

Script & Spel Dic van Duin Spel en Piano Jacob de Groot Adviezen  Matin van Veldhuizen Muziek Shostakovitsj Foto’s Ben van Duin

Duur ongeveer 1 uur en  10 minuten.

‘In de voorstelling zien we prachtig de dilemma’s waarmee Sjostakovitsj leefde. … Terwijl De Groot expressief piano speelt, toont van Duin de innerlijk verscheurde componist. Een beeld om te onthouden'(NRC)

‘De rustige, beheerste dictie en het spel van van Duin maakt dat het verhalende van de voorstelling blijft boeien. Ook De Groot speelt fijn helder en er gloort een jonge onrust door in zijn spel'(De Theaterkrant)


Bekijk ook andere voorstellingen…